/gagupastry

Raparperiposset Ja Raparperihilloketta

RAPARPERIPOSSET JA RAPARPERIHILLOKETTA

Posset jälkiruoat,

Hapolla saostetut kermapohjaiset jälkiruoat ovat lähtöisin Englannista. Keskiajalla posset oli maitojuoma joka juoksutettiin viinillä tai oluella (happamalla). 1600-luvulla siitä muodostui jälkiruoka joka valmistettiin kermasta, sitruunasta ja sokerista.

Raparperimehu

Työvälineet:
Mehulinko tai sauvasekoitin
Siivilä

500g Tuoretta raparperia vihreä osa ( Voidaan käyttää myös punaista osaa, mutta se on parempi säilyttää hilloketta varten)

- Paloittele ja soseuta raparperi yleiskoneella ja siivilöi soseesta mehu astiaan. Mehua tarvitaan 180g.
- Tee kerralla enemmän raparperi mehua ja pakasta annospusseihin.

Raparperiposset 15 annosta

Työvälineet:
Kattila
Vispilä
Annoslasit
Tuorekelmua

180g Raparperimehua
1000g Kuohu- tai vispikermaa
170g Sokeria

- Kiehauta kerma ja lisää sokeri joukkoon sekoittaen hyvin. Anna kiehua sitä hiljaisella tulella 3 minuuttia.
- Lisää raparperimehu kerman joukkoon ja sekoita hyvin vispilällä.
- Annostele astioihin ja anna jäähtyä. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin vähintään 8 tunniksi. Voidaan valmistaa 4 vkr etukäteen. Posset kestää myös pakastamisen.

Raparperihilloke

Työvälineet:
Isokokoinen kattila
Kannella suljettavia lasipurkkeja

125g Raparperia, punainen osa, paloiteltuna
130g Hillosokeriliemi, 30°ß / 56 brix

- Sekoita ainekset keskenään ja laita ne suljettavaan lasipurkkiin ja suljekannet.
- Laita purkit hymyillen kiehuvaan veteen ja anna kypsyä 80 minuuttia.
- Anna purkkien jäähtyä ja laita ne viileään pimeään paikkaan odottamaan käyttöä. Säilykepurkit säilyvät kuukausia jääkaapissa.

Hillosokeriliemi

Pektiiniä sisältävä hillosokeri on loistava raaka-aine myös jälkiruokien valmistuksessa. Hedelmä- ja marja salaatteihin hillosokeri on helpointa lisätä joukkoon sokeriliemenä, jolloin marjojen ja hedelmien hapot reagoivat sokeriliemessä olevan pektiini kanssa ja liemestä tulee kastikemainen. Hillosokeriliemi on monikäyttöinen ja pitkään säilyvätuote, jota kannattaa aina pitää jääkaapissa.

650g Vettä
750g Hillosokeria
30g Glukoosia

- Sekoita ainekset keskenään paksupohjaisessa kattilassa kiehauta ja anna kiehua kunnes saavuttaa + 103-104°C:ta. Kaada valmis sokeriliemi kuumana puhtaaseen lasi astiaan ja sulje kannella.